Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2006 23:22 - Фондовете за инвестиции в имоти в Източна Европа с потенциал въпреки риска
Автор: dictio Категория: Бизнес   
Прочетен: 1066 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Фондовете, създадени с цел инвестиции в имоти в Източна Европа чрез набиране на средства на AIM, алтернативният сегмент на Лондонската фондова борса, обещават добра възвръщаемост, но от друга страна крият и редица рискове, се казва в анализ на Property Week.

AIM дължи популярността си на факта, че предлага далеч по-гъвкави правила за регистрация, няма изискване за минимален брой акции, които са публична собственост, нито за минимална пазарна капитализация.

Само за последните 18 месеца фондове са набрали почти 2 млрд. лири на AIM за инвестиции в имоти в България, Гърция, Румъния, Унгария, Кипър, Украйна, Русия, Тайван и Хонконг.

Изданието подчертава, че AIM е най-бързоразвиващият се инвестиционен пазар в света, който е помогнал на повече от 2 200 компании да наберат 24 млрд. лири от създаването си през 1995 г.

В много случаи обаче тази гъвкавост и наличието на голям брой компании без нужния опит създават предпоставки инвеститорите да се замислят за сигурността на вложенията си.

Обикновено компаниите и фондовете посочват ясно какви рискове крият инвестициите, които предлагат.

Lewis Charles Sofia Property Fund например подчертава, че проектите му са изложени на риск заради възможни измами от страна на строителни предприемачи и различни участници в инвестиционния и строителния процес.

От фонда съобщават още, че е възможно използваните строителни методи и материали да се окажат некачествени.

Въпреки тези рискове компанията, която набра 37,1 млн. лири през септември 2005 г., започна агресивна програма за придобиване на терени в България. Преди няколко дни тя обяви първата покупка на терен от 108 хил. кв. м за 9,25 млн. евро в София.

Други рискове, цитирани от компаниите, са неблагоприятната политика на правителството по отношение на имотите, липсата на единство в политическите решения и корупцията в съдебната система.

Различни експерти предупреждават, че някои от компаниите на AIM нямат нужния опит и портфолио от проекти в съответните области, които да гарантират сигурността им, и в редица случаи са доста авантюристично настроени. Наред с това търсенето на пазара на имоти е толкова голямо, че тази година може да се очакват появата на още компании, чиято цел е привличането на свежи средства за инвестиции в новоразвиващи се пазари.

Шестнадесет от 20-те компании с дейност в сектора на недвижимите имоти, които са регистрирани на AIM през 2005 г., инвестират в страните от Източна Европа. Въпреки че много от тях твърдят, че дори най-отдалечените пазари предлагат потенциал за значителен растеж, всъщност е трудно да се проследи и гарантира за експертността на всеки мениджър в съответната страна, сочи изданието.

Property Week посочва обаче и факта, че сред компаниите, инвестиращи в Източна Европа, има и такива с доказан опит и успешни проекти. Такава е Hansteen, която беше регистрирана в края на ноември миналата година. Това стана седем месеца след като нейните директори Йън Уотсън и Морган Джоунс осъществиха продажбата на Ashtenne, специализирана в търговски индустриални имоти, за 168 млн. лири.

Сред фондовете, които инвестират в имоти в България, са също и Black Sea Property Fund, Equest Balkan Properties, Orchid Developments Group и Dawnay Day Carpathian. От тях последният е бил с най-висока пазарна капитализация в средата на миналия месец със 167,24 млн. лири.

Освен тях расте и броят на нови компании като Bluehouse Accession Property и Bulgarian Land Development, които обявяват намерения да привлекат средства на AIM. 

източник Investor.bg



Тагове:   потенциал,


Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dictio
Категория: Бизнес
Прочетен: 151770
Постинги: 39
Коментари: 28
Гласове: 87
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930